Klik her for at se denne uges tilbud





Gør Guleroden til din startsideFøj Guleroden til dine favoritlinks





Emner



EFTER TYPE

Balloner

Barsel

Bestsellere!

Blomster

Chokolade

Diplomer

Diverse gimmick

Drager - vindhjul

Forklæder

Fødselsdag

Gavekurv

Hatte

Ib Laursen

Indflytter gave

Indpakning

Keramik Hjerter

Kærlighed

Legetøj

Lightere

Magneter

Magnetkæder

Motiv-krus

Nyheder

Nytår

Nøgleringe

Oppustelige

Plysdyr, bamser

Pusle-opgaver

Rooligan

Rosendahl

Skriveredskaber

Slik og chips

Spil

Spilledåser

Stearinlys

Storm design

Træbogstaver

Tørklæder

Udeaktivitet

Vin og spiritus

Wellness

Øl-artikler


Sådan får du et bedre indeklima
Sådan får du et bedre indeklima

Formålet med et godt og frisk indeklima i din bolig er at skabe rammerne for et mere harmonisk liv som ikke er plaget af dårlig og fugtig luft i boligen, samt at undgå f.eks. skimmelsvamp og fugtskader trives på væge og på badeværelset.

Et dårligt indeklima, hvor den samme luft bliver genbrugt i alt for høj grad kan lede til gener hos personerne i bolig så som udpræget træthed, uoplagthed og hovedpine i mindre grad.

En løsning på problemet med et dårligt indeklima er, at anvende et ventilationsanlæg med et Nilan luftfilter. Med en mekanisk ventilation i din bolig vil du opleve luften og temperaturen som frisk og fugtløs. Hele idéen med ventilation er nemlig at alt den dårlige og fugte luft bliver ventileret ud af din bolig, og erstattet med en filtreret, frisk og tempereret luft.

Årsagerne til et dårligere indeklima

Der er mange aspekter som gør sig gældende for indeklimaet i boligen. For det første er der stor forskel på en lejligheds indeklima og det i et hus. En række fællesnævnere for begge former for bolig er rengøring, vask af tøj, madlavning via komfur og ovn, almindelige udånding og de elektriske installationer som er til stede i næsten alle boliger f.eks. fjernsyn, computer, vaskemaskine, tørretumbler osv.

Samtidigt er interiør som tæpper og maling på væggene med til at enten reducere antallet af urene partikler eller forøge det. F.eks. vil en bolig møbleret med mange tæpper have en tendens til at opfange og lagre f.eks. støvpartikler og pollen i en længere periode og med et forøget antal af disse partikler i luften kan påvirke indeklimaet i negativ retning.

Men den nok største synder i det dårlige indeklima i Danmark er fugt. Fugt opstår helt naturligt i luften i en bolig og f.eks. en almindelige dansk kernefamilie på to voksne og to børn producerer gennemsnit 10 liter væske i døgnet. Denne væske mætter luften i boligen og forbliver i luften indtil den ventileres ud - det at åbne et vindue er den lavpraktiske form for ventilation eller udluftning.

Men der hvor fugten for alvor slår igennem som synder er i huse som er isoleret tæt for at holde på varmen i vintermånederne. Når en bolig holder på varmen, så holder den også på den luft som opbevarer varmeenergien. Hvis man ikke åbner sine vinduer eller anvender et ventilationsanlæg, så forbliver luftfugtigheden i luften og det er desværre gunstige vækstforhold for skimmelsvamp og husstøvmider - og især skimmelsvamp er årsag til dårligt indeklima i mange boliger.

Hvordan forbedrer jeg mit indeklima?

Der findes faktisk en del ting du ret hurtigt og nemt kan iværksætte for at forbedre dit nuværende indeklima, både gældende for personer bosiddende i eget hus og i lejlighed.

  1. Helt grundlæggende, så bør du følge de råd om udluftning som Astma-Allergi Danmark anbefaler - det drejer sig om, at du lufter ud i din bolig tre gange dagligt af minimum 5-10 minutter. Udluftningen skal helst ske med gennemtræk og faktisk året rundt. Især i de kolde måneder er det essentielt at få udluftet fugtig luft som ellers sætter sig i tæpper, møbler og generelt er til stede i luften.
 
  1. Sørg for at holde din indetemperatur på 21 grader Celsius. Der er ingen grund til at fyre for spurvene og én for opvarmet en bolig kan medføre træthed og lign. gener. Statens Byggeforskningsinstitut konkluderer i en undersøgelse at fremkomsten af skimmelsvamp allerede starter ved under 18 grader Celsius i enhver bolig, så vær opmærksom ikke at have for kolde rum i din bolig.
 
  1. Den relative luftfugtighed, også benævnt med fagudtrykket RH, bør holdes indenfor bestemte intervaller - f.eks. skal luftfugtigheden om vinteren være mellem 20% til 45%. For at løse denne udfordring bør du overveje at investere i et ventilationsanlæg som indeholder et Nilan Comfort 300 LR filter. Fordelen ved et ventilationsanlæg er, at du ikke længere skal bekymre dig om fugt i dit indeklima - anlægget sørger for automatisk at ventilere luften ud af din bolig, så du ikke længere skal bekymre dig om at holde de intervaller for RH som er anbefalet.




Populære produkter










Nyhedsbrevet

Tilmeld dig Gulerodens nyhedsbrev, og hold dig informeret om nye produkter og tiltag.

Læs mere...